How to: een aangenaam sollicitatiegesprek

17 augustus 2017  |  By Charlotte Holvoet
Blog post title picture

Een sollicitatiegesprek is geen ondervraging. Toch hebben veel sollicitanten het gevoel dat ze een mondeling examen binnenstappen. Met deze tips geraak je van dat gevoel af en zal je het gesprek als aangenaam ervaren.  

  1. Stel zelf vragen

    Laat je gesprekspartner uitpraten en beantwoord de vragen zo volledig mogelijk, maar vergeet niet om zelf ook enkele vragen te stellen. Gebruik deze lijst met slimme vragen om een positieve indruk achter te laten.

  2. Doe research

    Investeer genoeg tijd in opzoekwerk. Zorg ervoor dat je het bedrijf goed kent, dat je weet wat de werkgever van je verwacht, dat je de core business van het bedrijf begrijpt, … Gebruik deze kennis om inzichtelijke vragen te bedenken tijdens het sollicitatiegesprek. Zo toon je betrokkenheid.

  3. Maak aantekeningen

    Neem een notitieboekje mee en maak gerust wat aantekeningen. Zo laat je zien dat je alle informatie wil absorberen. Gebruik je notities vervolgens om je tweede gesprek voor te bereiden: Is er bepaalde informatie die je nog moet opzoeken? Zijn er nog details die je de volgende keer zeker niet mag vergeten vermelden? Wat kan je doen om je bekwaamheid beter uit te spelen? …?

  4. Blijf jezelf Je zal veel meer ontspannen en authentieker overkomen bij je gesprekspartner als je rustig blijft en jezelf niet verliest. Daardoor zal het gesprek veel gemakkelijker lopen en heb je meer kans op succes.

Pas afgestudeerd en op zoek naar een job? Schrijf je hier in en we helpen je op weg!