Het beste moment om aan de jobhunt te beginnen

3 maart 2017  |  By Claudia Van Erdeghem
Blog post title picture
Veel studenten vragen zichzelf af wanneer ze moeten beginnen solliciteren. Daar bestaat eigenlijk geen juist of fout antwoord op. Er zijn kandidaten die er keihard voor willen gaan nog voordat ze hun diploma hebben behaald. Anderen hebben eerst een break nodig voordat ze er met volle goesting aan kunnen beginnen. Dat is strikt persoonlijk. Je zal zelf moeten afwegen wat voor jou het beste werkt.

Eén ding is wel zeker: de jobhunt begint eigenlijk al wanneer je aan je studie begint. Het is belangrijk om vanaf dag één rekening te houden met je toekomstige job. Lees verder om te weten hoe je dat precies kan doen:

1. Netwerken

Dé ultieme plek om te netwerken is en blijft ongetwijfeld je stageplaats: blijf contact houden met stagementoren, stagecollega’s en medestagiaires. Mag je tijdens je stage mee naar een event? Gebruik die kans dan om je netwerk nog wat te verbreden. Benut ook naast je stageplek de gelegenheid om te netwerken. Dat kan met docenten, gastdocenten, medestudenten, vrienden van medestudenten, professionals die in je thesis geciteerd worden, professionals die je gaandeweg tegenkomt, … Ga bijvoorbeeld zeker eens praten met een van de standhouders wanneer je op beursuitstap gaat.

2. “Oefensollicitaties”

Wie een stageplaats in de wacht wil slepen moet (meestal) evengoed op sollicitatie. Gebruik die momenten om alvast te oefenen voor de sollicitaties die je zal moeten doen wanneer je op zoek gaat naar een “echte job”.

3. Een professionele houding ontwikkelen

Werk tijdens je studie dagelijks aan je professionele houding. Op die manier zal het natuurlijker aanvoelen op het moment dat je in contact komt met HR-managers (a.k.a. de schakel tussen jou en je toekomstige job). Zorg er dus voor dat je altijd op tijd bent, afspraken nakomt, er verzorgd uitziet, weet hoe je beleefd moet praten, verschillende talen kan spreken, … Bereid jezelf zo vroeg mogelijk voor op de jobhunt. Wanneer je effectief moet beginnen solliciteren, is een keuze die daarentegen helemaal bij jou ligt. Ben je klaar om actief op zoek te gaan naar een job? Lees dit artikel om te weten te komen waar alle toffe jobs verborgen zitten of schrijf je hier in, dan helpen wij je alvast aan een aantal vacatures. Claudia