Waarom falen oké is!

6 juli 2016  |  By Cynthia Vanderhaeghe
Blog post title picture
In al mijn sollicitatiestress kwam ik vorige week dit fragment uit The Tonight Show tegen en bedacht me dat zo nu en dan eens falen ook best oké is. Iedereen maakt fouten. En zolang je er iets van opsteekt, kan het alleen maar beter gaan, toch?

Een snel Google-rondje leert dat ook deze mensen eerst eens met hun kop tegen de muur gelopen zijn voor ze succesvol werden. Lesson learned? Nooit opgeven!


Walt Disney

Aan het begin van zijn carrière werd Walt Disney ontslagen omdat hij ‘zijn verbeelding niet gebruikte en geen goede ideeën had.’ Daar denken ze vandaag wellicht anders over. Geen kind ter wereld dat nog nooit van de man gehoord heeft.

Bill Gates

Voor hij Microsoft uit de voeten stampte, richtte Bill Gates samen met zijn partners Paul Allen en Paul Gilbert Traf-O-Data op: een systeem dat geautomatiseerde rapporten naar ingenieurs verstuurt. Het businessmodel zat echter niet goed, waardoor het succes uitbleef. Maar waar een wil is, is een weg. Enter Microsoft.

Thomas Edison

De toekomst zag er niet zo rooskleurig uit voor Edison. Zijn leerkrachten zeiden hem dat hij ‘te dom was om ook maar iets bij te leren.’ Come again? Hij heeft uiteindelijk de gloeilamp, de fonograaf én de filmcamera uitgevonden.

J.K. Rowling

In 1995 werden de Harry Potter scripts door maar liefst 12 (!) uitgeverijen afgewezen. Maar de aanhouder wint. Een kleinere uitgeverij besloot een jaar later om het boek te publiceren. J.K. Rowling is ondertussen een van de meest succesvolle auteurs van het Verenigd Koninkrijk.

Xavier Damman

Xavier wie? De naam van deze Belg zegt je misschien niet veel, maar misschien doet ‘Storify’ een belletje rinkelen. Met Storify kan je een verhaal of een tijdlijn creëren, samengesteld uit allerlei social media posts. In België kreeg Damman zijn verhaal niet verkocht, daarom trok hij met zijn Storify-idee naar de Verenigde Staten, waar hij het met succes verkocht. Zijn verhaal lees je hier.

Soms zijn mislukkingen ook gewoonweg een bron van inspiratie. In die mate zelfs, dat er hele conferenties aan gewijd worden. Bekijk Failing Forward bijvoorbeeld eens: een conferentie gericht op start-ups, waar ondernemers hun tegenslagen uit de doeken komen doen. “In order to achieve greatness, you have to fail greatly.”