Ik verzorg mijn referenties

29 september 2016  |  By Florent Lardinois
Blog post title picture
Wanneer je solliciteert, vraagt men jouw cv, een motivatiebrief… Én referenties. Geen paniek: aanbevelingsbrieven zijn meestal vrij eenvoudig te verkrijgen van je vroegere werkgevers of leraren.   De 4 beste bronnen   Voormalige werkgevers, uitzendbureaus, stagebegeleiders en oud-leraren zijn de vier categorieën tot wie jij je kunt wenden voor een goede referentie. Maar waarvoor worden die referenties gebruikt? Onder andere om je inzet, je kennis en je skills en je attitude te tonen. Alles hangt af van de indruk die jij hebt achtergelaten bij deze personen.   Ik durf te vragen!   Je bent er bijna: je hebt een lijst gemaakt van een aantal belangrijke mensen die jou kunnen aanbevelen. Stuur hen een e-mail waarin je de situatie kort toelicht: je zoekt een job en daarvoor wil je hun steun in de vorm van enkele regels lovende woorden hebben. Vergeet niet om de link naar je LinkedIn-profiel mee te sturen en te vragen om de aanbeveling op dat platform te doen. Vermeld indien nodig de data wanneer je bij die specifieke persoon les hebt gevolgd, stage hebt gelopen of hebt gewerkt.   Je slaat hiermee twee vliegen in één klap: je ontvangt een aanbeveling op je LinkedIn-profiel, één die je simpelweg ook voor je sollicitatie kunt gebruiken.