An offer you can’t refuse: tips voor je loonsonderhandeling

14 mei 2016  |  By Katleen Schelles
Blog post title picture
Is je sollicitatiegesprek goed verlopen en heb je de baan aangeboden gekregen? Dan is het moment aangebroken voor de volgende fase: de onderhandeling over je loon. Het is ongetwijfeld de meeste delicate fase van je aanwerving... maar toch ook heel belangrijk. Hier zijn enkele tips om optimaal te onderhandelen over je loon en je voordelen.

Weet wat je wilt

Werkgevers spreken altijd in brutobedragen. Neem de tijd om je nettoloon en -voordelen te berekenen om te zien hoeveel je concreet op je bankrekening zult zien verschijnen. Leg voor jezelf een minimumloon vast om ervoor te zorgen dat je jezelf niet tekortdoet. En leg voor jezelf je ideale loon vast om je zo goed mogelijk te kunnen verkopen. Je uiteindelijke loon zal wellicht tussen deze twee uitersten liggen.

Beter een goede collega dan een verre vriend

Je begint aan een nieuwe samenwerking. De personen met wie je onderhandelt, worden je collega’s. Zorg er dus voor dat je een optimaal beeld van jezelf geeft en vermijd onnodige conflicten. Je wil geen Wolf of Wall Street-indruk achterlaten.

Wees duidelijk

Maak je wensen duidelijk kenbaar. Geef het loon mee dat je verwacht. Meld ook de andere extralegale voordelen die je graag meteen zou krijgen.

De beruchte bedenktijd

Het bedrijf doet jou een voorstel. Jij doet het bedrijf een tegenvoorstel. Die geeft jou op haar beurt een nieuw voorstel. Het is normaal dat je daar even over moet nadenken. Laat gewoon weten dat je wat tijd nodig hebt om erover na te denken en de pro’s en de contra’s tegen elkaar af te wegen. Maar wacht ook niet te lang: een week is lang genoeg.

Wees eerlijk tegenover jezelf

Het heeft geen zin om het onderste uit de kan te willen halen. Vraag jezelf af of je een bedrijfswagen echt zo belangrijk vindt. Zijn die gsm of dat abonnement voor het openbaar vervoer echt nodig? Waar heb je meer aan? Een mooi nettoloon met minder extralegale voordelen of een lager nettoloon met veel meer voordelen? Bereken dit goed. Zo vermijd je frustraties op lange termijn.

En morgen?

Je kunt niet alles hebben. Wees bij de loononderhandeling kieskeurig over de extralegale voordelen die je aangeboden krijgt. Ligt de waarde ervan vast? Of kan die elk jaar veranderen? Leg vanaf het begin een goed gsm-abonnement of een onbeperkte tankkaart vast.

Belangrijk! Zorg dat er geen onduidelijkheid bestaat

Als je voor het eerst begint te werken, weet je niet precies wat je mag verwachten van je werkgever. Een eindejaarspremie? Vakantiegeld vanaf het eerste jaar? Een automatische loonindexering? Durf deze vragen gerust te stellen, want in het arbeidscontract staat niet alles. De antwoorden zullen onder meer afhangen van het paritair comité waartoe het bedrijf behoort. Deze informatie staat vaak in het arbeidsreglement, maar dat krijg je pas te zien nadat je bent aangeworven... Vraag of je het reglement mag inkijken voor je tekent! Een overzicht van de handigste loonwijzers vind je in de blogpost van mijn collega Tessa.