Stel jezelf deze vragen voordat je aan je cv begint.

9 februari 2017  |  By Lies Patteeuw
Blog post title picture

Een standaard-cv opstellen, je potentiële werkgevers in een bulkmailing gieten, en op de verzendknop klikken… De makkelijkste manier om een job binnen te halen? Ik ga je moeten teleurstellen: deze methode levert meestal geen resultaat op.

Wie de juiste job wil scoren, zorgt voor een cv op maat. Stel jezelf onderstaande vragen vooraleer je aan de slag gaat met je meesterwerk. Succes gegarandeerd!  

1. Word ik helemaal enthousiast van de functieomschrijving?

Spreekt de job je helemaal aan? Sta je te popelen om bij het bedrijf aan de slag te gaan? Goed zo! Dat enthousiasme zal zich zeker vertalen in je cv. Ben je in tegendeel niet helemaal weg van de jobomschrijving? Wil je die cv alleen maar opsturen om “nog maar eens gesolliciteerd te hebben”? Bespaar jezelf en de recruiter dan de moeite, en investeer die tijd in de zoektocht naar een vacature die wel bij je past. Kan je daar wat hulp bij gebruiken? Registreer je dan hier!  

2. Op welke manier wil ik het bedrijf benaderen?

Soms pak je best niet uit met een creatieve cv. Misschien zijn er zelfs een aantal richtlijnen voorzien? Lees de vacature daarom zorgvuldig door. Weeg steeds af wat kan en wat niet kan.  

3. Welke skills kan ik benadrukken?

Dat je het rapgedeelte uit Chris Brown’s ‘Look at me now’ helemaal kan reproduceren is heel impressionant! Maar dat is niet de info waar elke recruiter op staat te wachten... Hetzelfde geldt voor de computerprogramma’s die je onder de knie hebt.

Solliciteer je bijvoorbeeld voor een administratieve functie, dan hoef je niet te vermelden dat je met Final Cut Pro kan werken. Laat dan eerder weten dat je een pro bent in SAP.

4. Welke ervaring doet ertoe?

Bovenstaande is natuurlijk ook van toepassing op je ervaring. Vermijd een overlaad aan informatie en trek de aandacht door je belangrijkste ervaringen in de verf te zetten.  

5. Hoe gebruik ik mijn persoonlijkheid op een manier die past bij de werkgever?

Het doel van solliciteren is een match creëren. Ga dus op zoek naar enkele raakpunten. Roept de werkgever bepaalde anekdotes bij je op? Heb je hobby’s die nauw aansluiten bij de sector? Heb je al eens samengewerkt met belangrijke partners van het bedrijf? Sluit je cv bijvoorbeeld af met: “Ik kreeg ooit een gepersonaliseerd kaartje van jullie customer service opgestuurd, dat inspireerde mij om toekomstige klanten ook persoonlijk te benaderen.”  

Denk goed na over deze vragen en noteer ze op een blad papier. Klaar? Dan kan je aan je cv beginnen! Lees hier hoe je dat best doet. Veel succes!